Jedinečná příležitost vychutnat si francouzskou kuchyni

Gastronomické slavnosti francouzské kuchyně Goût de / Good France.


V jeden den 21. března nabídnou šéfkuchaři restaurací po celém světě hostům francouzské exkluzivní menu, případně připraví celý francouzský týden. Tento kulinářský večer je mezinárodní akcí gurmánů vyznávajících francouzský styl. Podstatou akce je moderní, zdravá kuchyně s místními a regionálními produkty, inspirovaná Francií, nově interpretovaná a doprovázená francouzskými víny a lihovinami. Tak vypadají také menu, která nabídnou 21. 3. 2019 české restaurace, bistra a kantýny svým hostům. Každý šéfkuchař se musí se přihlásit na internetových stránkách Goût de / Good France, kde zaregistruje i navrhované několikachodové menu pro slavnostní večer Goût de / Good France s přesně daným pořadím jídel a odpovídající tématům letošního ročníku. Pro každého šéfkuchaře je tato akce prestižní záležitostí, byť dvojitý název akce je slovní hříčkou postavenou na stejné výslovnosti francouzské a anglické verze.


Foto: Edita Volková

Témata pro rok 2019: Provence + udržitelná kuchyně citlivá k životnímu prostředí.
Celou akci zahájí 21. března velký provensálský banket v centru Paříže ve Village International de la Gastronomie pod taktovkou Géralda Passédata a také velká večeře v tisících restaurací po celém světě. Od 22. do 24. března pak kulinářské zážitky čekají po celé Francii. V Provence se navíc u příležitosti Goode France koná až do konce roku MPG 2019 /Marseille Provence Gastronomie 2019, gastronomický rok v Provence/ Od března do prosince 2019 se v oblasti Bouches-du-Rhône bude konat mnoho slavností, setkání se šéfkuchaři, kurzy vaření, pikniky, trhy… Francouzská kuchyně spolu s typickými regionálními produkty místní kuchyně v nové interpretaci mají vytvořit celosvětový most vybrané chuti a vkusu, velký důraz je kladen na na ekologický a šetrný výběr potravin a na zdravou přípravu pokrmů (s nízkým obsahem tuků, cukru, soli, čerstvá zelenina…). Goût de / Good France navíc podporuje nadaci „No More Plastic”, která bojuje za ochranu oceánů a omezení využívání plastů. Každá restaurace také věnuje 5% z tržby některé předem vybrané neziskové organizaci.  Do letošního ročníku bylo zatím vybráno i rekordních 20 restaurací z ČR, jejichž šéfkuchaři v jeden den 21. března pro hosty připraví francouzské speciální menu, případně připraví celý francouzský týden.

Patronát nad celou akcí přijala paní Chantal Poullain. K tématu letošního ročníku – Provence – má osobně velmi blízko, protože právě odtud pochází.

Každé menu dá vyniknout rozmanitosti francouzské gastronomie, přičemž každý šéfkuchař ho může přizpůsobit nabídce kvalitních produktů místního trhu. Menu musí vycházet z receptu inspirovaného francouzským know-how. Předepsané chody: předkrm, hlavní jídlo, výběr sýrů (může být nahrazen druhým dezertem), dezert, francouzská vína a šampaňské.

Restaurace v ČR zapojené do projektu Goût de / Good France, kde si exkluzivně můžete užít francouzskou gastronomii:

À Table!
Alchymist Club Restaurant
Benada Restaurant
Bílá kráva
Bistro Magdalene
Bistro Piano
Bistrot de Papa
Café 35
Café Záhorský
Chez Catherine
Francouzská restaurace Art Nouveau
La Bouchée Gril
La Villa
Merlot – Zastávka
Park Hotel Hradec Králové
Pivovarské domy
Pot au feu
Restaurace Aquarium
Restaurace Ve vilách
Thir
Tusculum

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.