Kuchařka Moderní veganské dezerty zaručeně nadchne nejen vegany

Uznávaná cukrářka Petra Stahlová vydává unikátní kuchařku Moderní veganské dezerty plnou receptů na čistě rostlinné bázi

Makronky, čokoládová pěna, briošky, croissanty, glazované dorty, crème caramel… bez vajec, másla, mléka či smetany? Jde to! Neodolatelné důkazy nabízí novinka Moderní veganské dezerty, která je v záplavě kuchařek na českém trhu jedinečným úkazem. Petra Stahlová, průkopnice veganské cukrařiny u nás, po měsících hledání alternativních surovin a zkoušení inovativních cukrářských postupů dokázala zdánlivě nemožné. Na základě tradičních francouzských receptur vytvořila dezerty čistě rostlinného původu – zdravější, svěžejší a chuťově mnohdy zajímavější než originální verze. Výsledkem je celkem 75 skvělých receptů, které na 240 stránkách své první kuchařky přehledně rozdělila do sedmi kapitol: Pečení, Tartaletky, Dezerty, Servírované dezerty, Zmrzliny, Pralinky a Drobnosti. Unikátní kuchařka Moderní veganské dezerty je v prodeji v e-shopu na http://eshop.petra-stahlova.cz/

Kuchařka Moderní veganské dezerty

„Nikdy v životě jsem nezažila tak naplňující pocit, jako když nyní lidé ochutnávají mé dezerty a nechtějí věřit tomu, že jsou veganské. Poprvé mám pocit, že má moje práce opravdu smysl,“ s radostí konstatuje Petra Stahlová. Kuchařka Moderní veganské dezerty zaručeně nadchne nejen vegany, ale všechny milovníky sladkých dobrot, obzvláště pokud chtějí mlsat bez alergenů, jako jsou mléko či vejce, nebo dietněji s nižší kalorickou hodnotou. Kniha vedle receptů a výpravných obrázků nabízí také mnoho užitečných informací o potřebném kuchyňském vybavení, o klasických i alternativních cukrářských surovinách, včetně rozsáhlého textu na téma „čokoláda a práce s ní“.

„Každá kapitola obsahuje jak recepty pro začínající cukráře, tak i pro ty pokročilejší. Pokud tedy s cukrařinou teprve začínáte, není třeba se vůbec bát – soustřeďte se nejprve na recepty snadnější a postupně se získanými novými znalostmi se přesuňte k těm o něco složitějším,“ vzkazuje Petra Stahlová. Své cukrářské umění sdílí na stránkách kuchařky a také v kurzech cukrářské školy, kterou provozuje v Kladně. Maximální počet účastníků jednotlivých kurzů je 6, což zaručuje individuální přístup jak vůči absolutním začátečníkům, tak i těm více pokročilým.

Životní příběh autorky kuchařky Moderní veganské dezerty je stejně pozoruhodný jako její kniha. Petra Stahlová ve 31 letech opustila léta budovanou kariéru v managementu v rodinné firmě a rozhodla se naplno věnovat cukrařině. Ve Francii ve škole legendárního Alaina Ducasse vystudovala kombinovaný program pekařiny a cukrařiny, po krátké stáži ve Velké Británii se vrátila domů a otevřela si malou zakázkovou cukrárnu, ze které se však díky zájmu klientů velmi rychle stala cukrářská škola. V té době žila ve víře, že na klasické recepty se nesahá a na nějaké inovace v nich není žádný prostor. Zásadní životní změnu Petře přinesl kurz u Jordiho Bordase v Barceloně. Tehdy poprvé viděla, že tradiční receptury a postupy nejsou dogma a v kurzech ve své cukrářské škole následně začala zaměňovat vajíčka za pektin a ukazovat studentům, jak dělat lahodné krémy s úžasnou konzistencí bez nutnosti přidání másla. Definitivní rozhodnutí vyrábět dezerty kompletně vegansky, tedy s nulovým využitím živočišných produktů, padlo po přednášce australského aktivisty Jamese Aspeyho. „Jednoho krásného zimního večera jsem totiž na stará kolena zjistila, jak temná realita se skrývá za současným živočišným průmyslem. Já, člověk, který většinu života nejí maso, protože miluje zvířata, jsem netušila, že svojí poptávkou po mléku působím kravám nemalé utrpení,“ vzpomíná v úvodu své knihy Petra Stahlová. Následovalo mnoho měsíců intenzivního testování, na jehož konci je zcela nový přístup k cukrářskému řemeslu a mnohem zajímavější, zdravější a chutnější dezerty.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.