Oslaďte si podzim, ochutnejte dobroty z ovoce kaki

Ve chvíli, kdy se za okny promění počasí a horké slunečné paprsky vystřídají plískanice, obvykle zatoužíme po jídle, které nás zahřeje a dodá nám energii. A když navíc obsahuje spoustu vitamínů, není o čem přemýšlet. Provoňte svou kuchyň čtyřmi následujícími recepty. Spojují je hned tři věci – jsou neodolatelně dobré a nejspíš je zařadíte do pravidelného jídelníčku, jsou opravdu snadné a velmi rychlé a v každém se skrývá tajná ingredience – kaki Persimon Bouquet. Toto ovoce, které se rodí na svazích kolem španělské Valencie, září veselou oranžovou barvou, zdravím a chutí. Smlsněte si na něm ve smoothie, ve snídani, v galetce či v salátu. Nebo si jej dopřejte jen tak. V každém případě dobrou chuť!

Podzimní kakao s kaki

Toto lahodné kakaové smoothie, které je plné vitamínů, si zaslouží pozornost. Díky kokosovému mléku vás v dopoledních hodinách nedožene hlad a koření pomůže nabudit organismus v boji proti podzimním plískanicím. Připravte si:

1 kaki Persimon Bouquet

1 hrušku
1 pomeranč
1 lžíci kakaa
100 ml kokosového mléka
lžičku skořice
špetku kurkumy

Všechny suroviny dejte do mixéru, zalijte je kokosovým mlékem a rozmixujte. Podávat můžete teplé i studené.

Jogurt s glazovaným kaki, pistáciemi a karamelem

Tato sladká pochoutka skvěle poslouží jako snídaně, na které si můžete smlsnout doma nebo si ji můžete připravit do práce a ohromit tak všechny kolegy. Chutnat bude také jako originální dezert. Potřebovat budete:

1 kaki Persimon Bouquet

150 g bílého jogurtu
hrst pistácií
3 lžíce třtinového cukru
30 ml smetany

Kaki nakrájejte na plátky a ty ještě přepulte. Rozpalte pánev a dno zasypte cukrem, na který naskládejte kaki. Jakmile se cukr začne rozpouštět a kaki pustí trochu šťávy, vyndejte ovoce ven a karamel zalijte smetanou. Směs zamíchejte. Na jogurt naskládejte oglazované kaki, posypejte rozdrcenými nebo nasekanými ořechy, a nakonec zalijte karamelem.

Galetka z listového těsta s kaki

Tento dezert překvapí i nejnáročnější strávníky. Hotový budete opravdu rychle a do kombinace kaki, mandlí a listového těsta se nenávratně zamilujete. Připravte si:

1 kaki Persimon Bouquet
1 balení hotového listového těsta
1 lžíci třtinového cukru
hrst sekaných mandlí
1 lžičku skořice
1 vejce

Těsto si rozložte a do tvaru kruhu na něj položte kaki nakrájené na tenčí plátky. Nechte zhruba 5 až 10 centimetrů těsta prázdného. Kaki lehce pocukrujte třtinovým cukrem, posypejte skořicí a sekanými mandlemi. Těstu ořízňete rohy a zbytek přeložte přes naskládané kaki. Těsto pak potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby rozpálené na 200 stupňů. Pečte zhruba 20 minut nebo dokud nebudou kraje galetky krásně zlaté. 

Podzimní salát s kaki a vejcem

Spojení kaki, hrušky a vajíčka je pro salát velmi netradiční. Přesto se v tomto jídle chutě krásně prolínají. Zmíněné suroviny se navíc postarají o to, aby byl salát dostatečně sytý i v podzimních měsících. Potřebujete:

1 kaki Persimon Bouquet
2 plné hrsti baby špenátu
1 hrušku
malé brambory
1 vejce
slunečnicová semínka
med
balsamico
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
sůl 
pepř

Nejdříve si překrojte brambory a dejte je vařit, dokud nezměknou. Potom dejte vařit vajíčko, a to zhruba na 7 minut. Mezitím si připravte talíř, na který naskládejte špenát, hrušku nakrájenou na menší půlměsíčky a kaki nakrájené na plátky, které ještě rozpulte. Jakmile se uvaří brambory, rozpalte pánev a na přepuštěném másle nebo rostlinném oleji je opečete dozlatova. Naskládejte je na talíř k ostatním surovinám. Zasypejte slunečnicovými semínky, osolte, opepřete a přelijte balsamicovým octem a medem. 

Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 do 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.